Zumba! Canto do Brasil

Na een lange Corona-stop trad Zumba op 20 september weer op. Wat was het fijn om in deze ruime binnentuin weer voor publiek te mogen zingen! Het nieuwe repertoire klonk heel goed en het weer werkte lekker mee! Muito legal!

Swingend koor met gevarieerd Braziliaans repertoire

Zumba! is een Braziliaans koor uit Utrecht onder leiding van Laura Polence.
De Braziliaanse muziektraditie is zo gevarieerd dat het nooit verveelt: van bruisende samba tot ingetogen ciranda, van zoete bossa nova tot stevige baião.

We studeerden vanwege de corona maatregelen thuis het prachtige nieuw repertoire in van Chico Buarque, Quem te viu, quem te vê en Valsinha, gearrangeerd door onze enthousiaste dirigente Laura Polence. En een arrangement van Não deixe o samba morrer, speciaal voor ons gemaakt door Ana Paula Miqueletti, de pianiste van Unicanto. Deze mooie muziek houdt ons op de been. We hielden contact via Zoom, en kunnen nu, met veel tussenruimte, ook weer samen zingen tijdens onze wekelijkse repetities. Wat genieten we ervan, zo samen zingen en swingen, al is het strikt volgens de coronaregels!

Op deze site staan ook diverse video’s zodat je kunt kennismaken met onze muziek. Misschien word je gegrepen door ons enthousiasme en wil je je bij ons aansluiten?  We vertellen je graag over de mogelijkheden om lid te worden, want nieuwe zangeressen zijn welkom.  De repetities zijn  op woensdagavond en onze gitarist André de Zwart is altijd van de partij. Je kunt een afspraak maken om een keer bij een repetitie te komen luisteren als je interesse hebt. Contactgegevens staan elders op de site.

Braziliaanse muziek:

een groepsgebeuren, feest!

Net als Brazilië zelf is de Braziliaanse muziek een mix van invloeden uit de hele wereld. Afrikaanse invloeden zijn het meest herkenbaar in de ritmes, zoals bijvoorbeeld in het vrolijke Maculele. Bossa nova is beïnvloed door de Noord-Amerikaanse jazz, denk maar aan ‘the Girl from Ipanema’. En iedereen kent wel de (carnavals) samba, en er zijn erg veel varianten van. Braziliaanse muziek is een bron van steeds nieuwe muziekvormen. De hedendaagse Musica Popular Brasileira (MPB) geeft een modern tintje aan traditionele ritmes en stijlen.  Zumba! was in 2018 gast op een korenfestival in Londrina, Brazilië en de koorleden gaan in wisselende samenstelling naar concerten en optredens van Braziliaanse artiesten. Ook volgen we workshops en trainingen om de individuele kwaliteiten te verbeteren. Kortom, een leuke groep enthousiastelingen, waarbij affiniteit met het land Brazilië en Braziliaanse cultuur en muziek de grote gemeenschappelijke deler is.

Een greep uit ons repertoire:

We zingen behalve internationaal bekende klassiekers als Mas que nada van Jorge Ben en Garota d’Ipanema van Tom Jobim ook minder beroemde muziek als Senhora Liberdade van Wilson Moreira (voor ons gearrangeerd door Laura Polence) en in Brazilie populaire volksliedjes zoals O Leãozinho van Caetano Veloso, Beija Me van Flavio Venturini/Murilo Antunes, Trem das Onze van Adoniran Barbosa. Op Youtube staan allerlei uitvoeringen van nummers die Zumba! ook in het repertoire heeft.
Kijk verder op Muziek

Arrangementen en percussie

Arrangementen zijn o.a. van Laura Polence, Vita Pagie, Caroline Lobanov, Ines Leijen en Ri-Jean Mertens. Bij optredens wordt Zumba! vaak begeleid door percussionist Annes Diemont en onze vaste gitarist André de Zwart. In diverse nummers spelen koorleden zelf percussie-instrumenten, zoals Surdo, Pandeiro en Cuica. Sommige nummers zijn a capella, andere worden naast percussie ook begeleid op gitaar of piano. Daarnaast werkt Zumba! met veel enthousiasme én zichtbaar resultaat aan de presentatie onder begeleiding van Marijke van Es.

Bekijk onze video

 

We hebben de krant gehaald

Afbeelding 10 van 10